Am scris o întrebare acum câteva săptămâni pe un grup de Facebook dedicat tâmplarilor și producătorilor de mobilier în care i-am rugat să îmi spună dacă folosesc software de optimizare de debitare, ce variantă de soft și care sunt motivele pentru care au ales această variantă.
Ei, bine, sper că-ți dai seama că a ieșit un fiasco total. De la întrebări despre preț și până la păreri în care utilizatorii spuneau că nu te numești mobilist sau tâmplar dacă ai nevoie de software care să îți facă nilște calcule simple.
După vreo 200 comentarii mi-am dat seama că unii tâmplari nu înțeleg la ce folosește un optimizator de debitare. Așa că, m-am gândit să scriu acest articol care să lămurească foarte repede pentru care situații din producția de mobilier de pal se potrivește utilizarea unui software de optimizare.
În situația aceasta, dacă ai suficientă experiență cu producția de mobilier, cel mai probabil nu ai nevoie de un software. Dar, dpmdv, eu te provoc să încerci un software gratuit sau de încercare pentru a vedea care este valoarea adaugată a acestuia. Acesta te va ajuta fie să calculezi mai repede, fie să nu irosești timp – resursă din ce în ce mai limitată – atunci când ai de facut 2 calculații la care diferențele de cote sau de număr de piese este mic. În plus, un software de optimizare care să îți acopere aproape toate scenariile posibile pentru tine nu costă mai mult de 150€.
Dacă te afli în această situație, înseamnă că perspectiva ta este diferită, la fel și așteptările. Deja ai o afacere în toată regula și urmărești obiective precum creșterea productivității în atelier, economia la material debitat și evitarea greșelilor de calcul. Aici începi să te uiți la cum poți integra și automatiza integrarea optimizatorului de tăiere cu circularul sau utilajul care urmează să efecteze tăierea. Să poți transmite informațiile despre tăiere, despre căntuire, etichete, etc. Poate ai nevoi să faci și o ofertă sau factură cu ajutorul soft-ului.