Cel mai probabil nu știi că există software de optimizare de tăiere a PAL-ului care să fie produs în România de către firme și programatori români. Nu există foarte multe variante, dar acestea pot fi o opțiune, mai ales că au meniurile scrise în limba română.

Eu îți voi scrie câte puțin despre acestea, iar tu vei fi responsabil pentru a identifica dacă acestea sunt o opțiune pentru tine.

Acesta este un software românesc și poate fi cumpărat de pe site-ul producătorului https://www.optimalprograms.com/cutting-optimization/.

Din punctul meu de vedere, pentru cei 55 EURO cât costă licența, este cel mai bun software de optimizare de debitare pe care îl poate avea orice atelier din lume. Atât timp cât ai nevoie doar de optimizare și să-ți genereze o listă sau diagramă de tăiere, nu ai nevoie de mai mult de atât. Vei avea nevoie de mai mult doar dacă vrei să începi să automatizezi procese sau să fii mai eficient atunci când introduci date sau vrei să fii integrat cu utilajul prin post procesor. De fapt, acesta este singurul software pe care îl recomand atât ție, cât și clienților mei mai mici.

Software românesc de debitare PAL care se poate cumpăra de aici https://www.promobi.ro/

Vei vedea că pe site-ul lor există și un software de proiectare mobilier, însă acesta este foarte slab, foarte vechi și deloc actualizat. Sincer să fiu, nici nu știu cine ar putea cumpăra așa ceva. În fine, nu ăsta este subiectul. Subiectul este OptiMobi, software-ul de optimizare PAL care poate fi achiziționat pentru 100 EURO. Face o treabă decentă, însă nu recomand utilizarea sau achiziția acestuia.

Un alt program de optimizare de debitare de PAL și alte materiale rectangulare care este realizat în România, la Oradea. La fel ca ProMobi și acest program este vechi și deloc actualizat. Îi lipsește o interfață modernă, dar asta nu este neapărat ceva neobișnuit la programele de optimizare. Problema cea mai mare a acestui program este că se adresează doar producătorilor mici, fără nevoi speciale sau caracteristici mai avansate. Programul se poate găsi și descărca într-o variantă gratuită aici: http://www.panecutter.eu/download.htm


Cel mai probabil că mai sunt și alte programe pe care nu le-am menționat, dar aștept să-mi spuneți în comentarii și sigur le voi adăuga. Deci, iarăși vă spun că eu recomand Cutting Optimization Pro, care pe lângă faptul că este și cel mai ieftin, este și cel mai bine vândut program de optimizare din lume, ca volum de licențe bineînteles.

Pentru că am primit mesaje în care am fost întrebat care sunt acele caracteristici sau nevoi speciale care sunt neacoperite de aceste software, am hotărât să scriu aici despre acestea.

În primul rând, o caracteristică specială ar fi capacitatea acestui software de optimizare să știe să folosească tăieturi de detensionare. Acestea se regăsesc în limba engleză sub denumirea tension cut, tension free cut, stress-release cut. Dacă nu știi despre ce este vorba, îți spun eu pe repede înainte. Atunci când tai plăci mari de PAL, în funcție de unde tai și la ce dimensiune tai, este foarte posibil să apară un efect de deformare, așa numitul efect de banană. Nfine, o să scriu și despre asta un articol, este puțin mai complicat de explicat în cuvinte și sigur voi crea ceva imagini exemplificative.

O altă caracterstică specială ar fi ordinea de tăiere a pieselor. Spre exemplu, aceasta poate fi foarte importantă atunci când vrem să construim mobilier din PAL cu fibră continuă. Adică să existe o continuitate perfectă a fibrei între ușile unui dulap de exemplu. Asta pentru fibrele care nu sunt liniare.

Altă caracterstică importantă este capacitatea de programului de optimizare de a asocia și calcula canturile și lungimele necesare pentru aplicarea foliei de cant.

Related Post

Leave a Comment