Bine ai ajuns pe acest articol. Aici voi scrie despre unul dintre clientii mei care a ajuns la mine in urma unei recomandari. Dupa cum stiti, majoritatea articolelor mele, cat si a videoclipurilor sunt scrise fara perdea, fara a fi editate de catre cineva care se ocupa cu marketing si vanzari. Tot ce scriu este din experienta reala, din ce se intampla la firul ierbii, chiar din atelierele si fabricile de mobila din Romania.

In Romania ajung din ce in ce mai multe utilaje pentru industria lemnului fabricate in China. Avem Nanxing, Blue Elephant, Lohmeyer, KDT, samd. In principiu cam toate sunt la fel, cu mici diferente.

Nfine, ideea este ca in toata tara au aparut foarte multe circulare din China, dar si masini de cant, cnc-uri, masini de gaurit, samd. In argoul industriei se spune ca aceasta combinatie de utilaje formeaza o linie de productie. Majoritatea celor care aleg producatori din China pentru utilajele lor au constrangeri de buget, sunt la inceput in industrie sau nu au experienta cu utilaje pentru ca de aici incepe un mic bâlci, adica incep sa aiba nevoi la care nu s-au gandit initial. Printre aceste nevoi as enumera marimea capacitatii de productie, reducerea erorilor, optimizarea costurilor si materialelor, samd., majoritatea acestora fiind nevoi care se rezolva majoritar cu ajutorul software-ului, dar si cu stabilirea fluxurilor tehnologice in cadrul atelierului.

Astfel, unul dintre clientii Astra Nesting din Iasi, care foloseste cu succes software-ul nostru integrat cu utilajele KDT, ne-a recomandat pe un forum al tamplarilor si astfel am ajuns la un nou client care si foloseste un utilaj fierastrau circular KDT KS-832C.

Pentru putin context, haideti sa va explic cu ce am ajutat acest client de la Iasi care a ajuns sa ne recomande. Acest client foloseste o linie de productie de la KDT, adica are circular, masina de cant, masina de gaurit CNC. El lucreaza mobila din PAL la comanda, are si un showroom in care preia clientii si le ofera randari 3D pentru mobila pe care o lucreaza. Problema acestuia era ca odata ce si-a achizitionat aceasta linie, furnizorul KDT nu a putut sa-i ofere solutia tehnica care sa rezolve intreg fluxul tehnologic, care trebuie sa ia in considerare faptul ca acesta folosesc IMOS 3D ca software pentru design-ul si proiectarea de mobilier. Fluxul tehnologic, pe scurt, presupune ca odata ce cumparatorul accepta proiectul de mobila propus, toata informatia tehnica pentru productie trebuie sa ajunga automat in fabrica, asta insemnand ca trebuie sa ajunga automat la circular, deja optimizat, fara ca circulatoristul sa mai faca altceva in afara de taierea efectiva. La circular se eticheteaza coala mare de PAL, se eticheteaza piesele care se vor folosi pentru proiectul de mobila, se eticheteaza si resturile de material care vor fi depozitate si folosite in viitoare proiecte de mobila.

Etichetele pentru piesele necesare proiectului de mobila contin informatii utile pentru intreg ciclul de productie, precum:

  • Nume piesa
  • Referinta piesa
  • Detalii despre piesa
  • Nume client
  • Nume comanda
  • Dimensiuni piesa
  • Schema de cantuire
  • Informatii despre canturi
  • Cod de bare pentru CNC
  • si alte informatii

Din informatiile de mai sus, atat circulatoristul, cel care cantuieste, dar si cel care gaureste isi pot lua toate informatiile de care au nevoie. Atunci cand piesa ajunge la masina de gaurit sau centru de gaurire CNC, cu ajutorul scanner-ului se scaneaza codul de bare si utilajul stie singur ce gauri si unde trebuie sa le faca.

Ei bine, datorita faptului ca acest flux de productie a fost automatizat complet de catre Astra Nesting, software care costa aproximativ 800 EURO, clientul din Iasi ne-a recomandat pe acel forum de tamplarie unui potential client care foloseste un utilaj fierastrau circular KDT KS-832C si are nevoie doar sa faca optimizari rapide din biroul de proiectare si sa le trimita automat la circular pentru a evita timpii morti.

Aceasta trimiterea automata presupune ca odata realizata optimizarea sau incadrarea pieselor de taiat, software-ul Astra Nesting trimite printr-un fisier, cunoscut in industrie ca postprocessor, toate informatiile la circular, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa fie urcate manual piesele acolo si reincadrate.

Ce am facut noi ca sa rezolvam aceasta necesitate, a fost sa punem atat calculatorul de la utilajul KDT KS-832C, cat si calculator de la proiectare in aceeasi retea, alaturi de un NAS (hdd extern) pe retea, iar proiectantul de la calculator trimitea prin retea, direct catre NAS, fisierul postprocessor, dar si etichetele, iar circulatoristul incarca in utilaj aceste informatii luandu-le direct de pe NAS. In felul acesta, ne-am asigurat ca indiferent daca utilajul sau calculatorul sunt oprite, noi putem putea copia, utiliza sau modifica fisierele postprocessor si etichete pentru ca, nu-i asa, in productie trebuie sa fii tot timpul agil si sa poti corecta chestii din mers.

Pentru fix acest flux am pregatit si un film de tip tutorial pe care il puteti vedea mai jos. Spor.

Related Post

Leave a Comment