Artificial intelligence (AI) can have a significant impact on the furniture industry. Some of the ways that AI can be used in the furniture industry include:
Inteligența artificială în industria mobilei nu a fost niciodată o chestie mai palpabilă ca acum, moment în care soluțiile bazate pe inteligență artificială se adoptă și lansează zilnic pentru diverse scopuri, inclusiv în scopuri industriale. Acest boom al AI, acest val, din punctul meu de vedere, trebuie abordat frontal de către producătorii de mobilier din România. Deși avem o tradiție îndelungată în producția de mobilier, din păcate, nu prea generăm foarte multe valoare adăugată la nivel global. Însă, dacă reușim să fim early-adopters pentru aceste tehnologii moderne, ne asigurăm un loc în față, alături de specialiști, atunci când tehnologiile acestea vor ajunge mainstream.
Impactul AI – Inteligenței Artificiale – sigur va avea un rol foarte important în industria mobilei și aș enumera câteva modalități prin care poate aduce valoarea adăugată încă de pe acum.
Software de configurare și design care folosește tehnologie IA poate fi utilizat pentru a crea design unice și, foarte important, pentru a optimiza și eficientiza procesele de producție pentru a reduce costurile și a mări productivitatea.
Boți, Coboți, Roboți pot fi utilizați pentru a automatiza multe operațiuni cu caracter repetitiv din procesele de producție a mobilei precum tăiere, găurire, șlefuire, căntuire care, la rândul lor, măresc productivitatea și eficiență, dar reduc și costurile cu forța de muncă.
Putem vorbi despre camere, senzori, sisteme optice de măsurare, scanare, etc., bazate pe inteligență artificială. Acestea pot fi utilizate pentru a face inspecția și implicit verificarea produselor, ceea ce permite identificarea și corectarea din timp a oricărui defect.
Există deja algoritmi bazați pe inteligență artificială care suștin operațiunile de achiziții și aprovizionare de la predicții pentru cerere și până la identificarea întârzierilor sau posibilelor blocaje pe tot parcursul lanțului de aprovizionare.
Astea de sisteme permit dezvoltarea și crearea de experiențe fabuloase pentru clienți. Experiențe interactive pentru clienți care le permit acestora să vizualizeze și să configureze produsele dorite, totul înainte ca aceștia să facă efectiv achiziția.
Cu ajutorul trecerii de la mentenanță corectivă la mentenanță preventivă se poate monitoriza utilajul sau echipamentul și, astfel, se poate prezice când va avea nevoie de mentenanță, ceea ce cu siguranță va reduce timpii de nefuncționare și, în același timp, va crește indicatorul ROI, dar și speranța de viață a echipamentului.
În ansamblu, adopția tehnologiilor AI, AR și VR pot ajuta cu siguranță industria producătoare de mobilier să eficientizeze activități, reducă costuri și să creeze noi oportunități pentru creștere și inovație.