Digitalizarea în industria mobilei este un proces simplu, însă deseori îngreunat de rezistența la schimbări sau noutăți tehnologice a angajaților, mai ales în contextul în care inteligența artificială sperie omenirea cu posibilitatea de a le înlocui locurile de muncă cu roboți.
Acesta este un articol cu pași generali sau universal valabili pentru majoritatea atelierelor sau fabricilor. La fel ca-n orice alt business, totul ține de detaliile fiecărui atelier sau fabrici. Pentru o listă cu pași mai concreți este, totuși, nevoie de o analiză specializată din partea unui consultant.
Dupa ce am digitalizat și automatizat o mulțime de fabrici și ateliere, atât în România, cât și prin Europa, aș spune că am căpătat ceva experiență, așa că am identificat care sunt pașii pe care îi puteți face pentru a digitaliza fabrica ta de mobilă sau micul tău atelier.
Pași concreți pe care i-am recomandat și implementat în vederea digitalizării:
- Implemenează automatizarea: automatizarea anumitor procese din fabrică, cum ar fi tăierea și găurirea, poate crește eficiența și poate reduce riscul de erori. Evident, asta dacă și utilajele folosite au software care permite asta.
- Utilizează software de proiectare digitală: utilizarea software-ului de proiectare digitală îți permite să creezi, editezi și partajezi cu ușurință design-ul cu alți membri ai echipei.
- Implementează un sistem digital de gestionare a stocurilor: Acest lucru îți permite să urmărești cu ușurință nivelurile de inventar și să te asiguri că ai materialele necesare la îndemână pentru a finaliza comenzile. Aici poate fi vorba si despre un sistem ERP, dar și despre orice alt software, poate chiar mai light.
- Utilizează echipamente și utilaje care au componentă software foarte puternică: investiția în astfel de utilaje, cum ar fi routere CNC sau imprimante 3D, îți permite să creezi rapid și precis piese și prototipuri.
- Implementează o platformă digitală de comunicare și colaborare: Utilizarea unei platforme digitale îți permite să comunicați și să colaborați cu ușurință cu alți membri ai echipei și cu clienții. Eu recomand o soluție cu un cost redus de implementare și mentenanță și anume Microsoft 365, cu pachete în care ai inclusă suita clasică cu Word, Excel, PowerPoint, etc., dar și acces la platforme de colaborare precum Teams, Yammer sau SharePoint, pentru stocarea de fișiere.
- Implementează un software ERP: software-ul ERP îți permite să gestionezi toate aspectele afacerii tale, de la de aprovizionare și logistică, pâmă la contabilitate și managementul relațiilor cu clienții (CRM*), dintr-un singur sistem central.
- În funcție de nevoile tale este posibil să ai nevoie un software de tip CRM mai bun sau mai avansat decât funcționalitățile de CRM de bază pe care le poate avea un ERP.
- Introdu o interfață între tine și clienții tăi. Pe lângă website, ai nevoie de ceva mai mult pentru a crea engagement cu utilizatorii și clienții tăi. Asta o poți face cu ajutorul unui magazin online sau unei platforme de configurare de mobilă, de planificare, ș.a.m.d. Și nu ar trebui să fie scump pentru că, slavă Domnului, există soluții pentru orice nivel de investiție.
- Instruieșteți angajații pentru utilizarea și adoptarea de soluții digitale: instruirea angajaților cu privire la modul de utilizare a instrumentelor și echipamentelor digitale disponibile în fabrica îi va ajuta să fie mai productivi și mai eficienți.
Dacă ai nevoie să știi mai exact ce ai nevoie, de la utilaje și până la software pentru digitalizare și automatizare, dă-mi un semn.
Succese la digitalizare.